Friday, 6 August 2010

Julian Assange

De oprichter en eigenaar van WikiLeaks, Julian Assange, is hierbij genomineerd voor de titel Persoon van het Jaar. Jarenlang is de wereldbevolking belazerd door verschillende overheden doordat niet de juiste informatie is verteld. De 90.000 documenten die nu op WikiLeaks te lezen zijn, tonen aan dat de militaire operaties in Afghanistan een stuk minder florissanter verlopen dan onder meer de Amerikaanse regering wil doen geloven.
De reacties van VS-president Barack Obama en de zijnen tonen aan dat het credo 'list en bedrog' eerder regel dan uitzondering is. Obama liet weten dat de documenten enkel militaire handelingen beschreven tot december 2009. Aangezien tot die tijd het beleid van zijn voorganger George Bush werd uitgevoerd en pas daarna is begonnen met de uitvoering van de visie van de huidige president. "Sinds die tijd is de aanpak van de Afghanistanacties veel beter geworden", wil Obama laten weten.
De Amerikaanse Minister van Defensie Robert Gates liet de volgende dag echter weten dat alles in het werk wordt gesteld om de anonieme klokkenluider die het lef had om de misstanden aan de orde te stellen te achterhalen en ongetwijfeld levenslang in de gevangenis te zetten. Gates uitte al eerder kritiek op WikiLeaks, toen deze site in april van dit jaar videobeelden toonden van Amerikaanse militairen die in juli 2007 twaalf onschuldige voetgangers doodden, waaronder twee journalisten van Reuters. Volgens minister Gates had WikiLeaks de videobeelden vrijgegeven zonder context en uitleg. "Deze mensen kunnen plaatsen wat ze willen, en ze worden er nooit verantwoordelijk voor gehouden”.
Precies, Gates. En zo zou het ook moeten zijn. Als de overheden eerlijk zijn en de juiste informatie verspreiden, dan hoef je ook niet bang te zijn om betrapt te worden. Ook tijdens de Vietnam-oorlog probeerde de Amerikaanse overheid de vele mislukkingen te verbloemen. Dat hielp uiteindelijk totaal niet en de Amerikanen leden een verpletterende nederlaag. Het is goed dat de strijd tegen het extremisme wordt gevoerd, maar strijd als democratische landen wel met een open vizier! Julian Assange werkt hieraan mee en daarom verdient hij de nominatie "Persoon van het Jaar".

No comments:

Post a Comment