Monday, 29 November 2010

Julian Assange Persoon van het Jaar 2010

De oprichter en eigenaar van WikiLeaks, Julian Assange, is benoemd tot Persoon van het Jaar. Hij is degene die hoofdverantwoordelijk is om honderdduizenden documenten openbaar te maken. Hiermee kan hij betiteld worden als een van de grootste voorvechters van de democratie en de vrijheid van informatieverstrekking.
De Amerikaanse overheid wil niets liever dan Assange in de gevangenis stoppen en vervolgens de sleutel weggooien. Maar wat heeft Assange met zijn website Wikileaks nou verkeerd gedaan? Hij maakt communicatie tussen de ambtenaren, ambassadeurs en ministers openbaar. De zaken die te lezen zijn, schokken veel mensen. Zo wilden de Verenigde Staten spionageactiviteiten opzetten tegen de Verenigde Naties en het VN-hoofd, Ban Ki-moon. Arabische leiders pleitten voor een luchtaanval op Iran en president Medvedev van Rusland wordt de "Robin van Poetins Batman" genoemd.
Premier Berlusconi van Italie is volgens de Amerikaanse vertegenwoordigers van het volk "zwak, ijdel en ineffectief als modern leider', President Sarkozy van Frankrijk is "lichtgeraakt en reageert op een persoonlijke, autoritaire wijze". Angela Merkel van Duitsland is "risicomijdend en zelden creatief" en premier Karzai van Afghanistan een "extreem zwakke man die niet naar feiten luistert".
Deze betitelingen zijn pijnlijk voor de betrokkenen en pijnlijk voor de Amerikaanse overheid dat ze in de openbaarheid komen. Maar dat is toch echt de schuld van die overheid: dan hadden dit soort zaken niet opgeschreven moeten worden. Overigens doen andere overheden precies hetzelfde, daarover hoeven we ons geen enkele illussie te maken. Alleen zijn die documenten (nog?) niet in de openbaarheid gebracht.
Wat de acties van Wikileaks duidelijk heeft gemaakt, is dat de democratie waarin wij leven op de helling staat vanwege de acties door de mensen die uit de belastingopbrengsten betaald worden. Democratie is veel meer dan alleen eens per vier jaar gaan stemmen; het is een systeem waarbij de mensen in alle openheid mogen en kunnen meepraten over de maatschappij en de richting die gevolgd moet worden. Wikileaks toont met de publicaties van de documenten aan hoe overheden zich vastklampen aan de macht, mensen en organisaties bespioneren en alle fatsoensnormen overtreden waar het gaat om respectvolle bejegeningen.
Het zal wel een illussie zijn, maar wellicht leidt de Wikileaks-actie er toe dat overheden met meer respect omgaan met individuen en minder documenten betitelen als "Secret" en "Top Secret". Geheimen zorgen immers alleen maar voor problemen en de waarheid duurt inderdaad het langst.

Friday, 6 August 2010

Julian Assange

De oprichter en eigenaar van WikiLeaks, Julian Assange, is hierbij genomineerd voor de titel Persoon van het Jaar. Jarenlang is de wereldbevolking belazerd door verschillende overheden doordat niet de juiste informatie is verteld. De 90.000 documenten die nu op WikiLeaks te lezen zijn, tonen aan dat de militaire operaties in Afghanistan een stuk minder florissanter verlopen dan onder meer de Amerikaanse regering wil doen geloven.
De reacties van VS-president Barack Obama en de zijnen tonen aan dat het credo 'list en bedrog' eerder regel dan uitzondering is. Obama liet weten dat de documenten enkel militaire handelingen beschreven tot december 2009. Aangezien tot die tijd het beleid van zijn voorganger George Bush werd uitgevoerd en pas daarna is begonnen met de uitvoering van de visie van de huidige president. "Sinds die tijd is de aanpak van de Afghanistanacties veel beter geworden", wil Obama laten weten.
De Amerikaanse Minister van Defensie Robert Gates liet de volgende dag echter weten dat alles in het werk wordt gesteld om de anonieme klokkenluider die het lef had om de misstanden aan de orde te stellen te achterhalen en ongetwijfeld levenslang in de gevangenis te zetten. Gates uitte al eerder kritiek op WikiLeaks, toen deze site in april van dit jaar videobeelden toonden van Amerikaanse militairen die in juli 2007 twaalf onschuldige voetgangers doodden, waaronder twee journalisten van Reuters. Volgens minister Gates had WikiLeaks de videobeelden vrijgegeven zonder context en uitleg. "Deze mensen kunnen plaatsen wat ze willen, en ze worden er nooit verantwoordelijk voor gehouden”.
Precies, Gates. En zo zou het ook moeten zijn. Als de overheden eerlijk zijn en de juiste informatie verspreiden, dan hoef je ook niet bang te zijn om betrapt te worden. Ook tijdens de Vietnam-oorlog probeerde de Amerikaanse overheid de vele mislukkingen te verbloemen. Dat hielp uiteindelijk totaal niet en de Amerikanen leden een verpletterende nederlaag. Het is goed dat de strijd tegen het extremisme wordt gevoerd, maar strijd als democratische landen wel met een open vizier! Julian Assange werkt hieraan mee en daarom verdient hij de nominatie "Persoon van het Jaar".

Tuesday, 23 March 2010

Sergey Brin en Larry Page

Genomineerd voor "Persoon van het jaar" zijn ook: Sergey Brin en Larry Page, de twee oprichters en topmannen van Google. Op maandag 22 maart 2010 besloten zij dat Google zich niet meer zou houden aan de door de Chinese overheid opgelegde zelfcensuur.

Enkele jaren geleden betrad dit bedrijf de Chinese markt en onderwierp zich aan de Chinese regels voor zelfcensuur. Dit lokte veel kritiek uit onder de internetgebruikers. Immers, de kracht van het internet is het vrij gebruiken en uitwisselen van informatie.

Niet veel ondernemers hebben het lef om terug te keren op hun schreden, zeker waar het gaat om te kiezen voor de vrijheid van meningsuiting boven geldelijk gewin. Larry Page en Sergey Brin verdienen dus de nominatie "Persoon van het jaar".
Naschrift: Aangezien Brin en Page toch gezwicht zijn voor de druk van de Chinese regering en het eigen winstbejag, dingen ze niet meer mee voor de titel "Persoon van het jaar".

Sunday, 31 January 2010

Nomineer uw persoon van het jaar 2010

Het jaar is nog jong, maar u kunt nu al helpen uitmaken wie de Persoon van het Jaar 2010 wordt. De onderstaande lijst wordt gedurende het jaar aangevuld aan de hand van uw nominaties.
Genomineerden:
- Victor Muller, CEO van Spyker. In januari lukte het hem om het van oorsprong Zweedse automobielbedrijf Saab over te nemen van General Motors. Hiermee redde hij dertigduizend banen en zette het tot dan toe redelijk obscure bedrijf Spyker internationaal op de kaart.
- ??? (Stuur uw keuze naar: joepderksen@live.com)